Besök i Underjorden #1

 

Hades
Under en heldag i Göteborg besöktes bland annat tre fantastiska underjordiska platser. Hades en Geocache som stått på önskelistan ett längre tag var en av de cacher som loggades.
 

Hades var bror till Zeus och Poseidon. När de tre gudarna  skulle dela upp världsalltet mellan sig blev Hades härskare av underjorden. Man  kallade även själva underjorden för Hades. Hades fick en osynlighetshjälm av de  tre cykloperna, som också smidde Zeus blixtar och Poseidons treudd.

Hades var en dyster figur som inte längtade efter de andra gudarnas sällskap. Länge levde hans ensam i underjorden. En dag fick han syn på  Persefone, dotter till hans syster Demeter. Persefone plockade blommor i  närheten av en de sprickor i marken som var en nedgång till underjorden. Hades  kom farande ur sprickan, slog sina armar kring Persefone och rövade bort henne.  Hennes mor Demeter, som var jordbrukets och odlandets gudinna, blev så ledsen  att det blev en fruktansvärd oordning i världen. Skördar slog fel och det blev  torrt och kallt väder om vartannat.

Då gudarna insåg vad som hade hänt blev  Hades tvungen att släppa Persefone, men innan hon gick lurade han henne att äta  sex magiska granatäppelfrön. För varje frö blev Persefone tvungen att återvända  en månad till honom. Därför bodde hon halva året hos sin mor och då det var vår  och sommar. Halva året tillbringade hon i underjorden och då det blev höst och  vinter på grund av Demeters sorg.

 

Äventyret

Efter att ha släpat gummibåtar, paddlar, pumpar och annan utrustning i nästen 1 km var det skönt att ställa ner allt och vila armarna. Det hade blivit eftermiddag då vi nådde fram till Hades öppning. Båtar pumpades upp för att bära oss över vattnet och in i underjorden.

Jossan, falkz och Torejkpg kämpar med att få fast munstycket till pumpen…

Vi var åtta otåliga cachare, planen var att sitta två i varje båt och där av släpade vi på 4 båtar… Dessvärre hade två gummibåtar punkterats innan vi kom fram till öppningen så vi fick tänka om. Linsrille o Grynet samt Falkz o Torejkpg åkte in först medan jag som delade båt med Ilbrutto väntade till andra vändan. Josefin och Estenen valde att avstå färden.

Medan vi väntade på vår tur loggades en cache i närheten, det skulle ta en o en halv timme innan första gänget kom tillbaka och vi hade därför gott om tid att slå ihjäl…

Så äntligen såg vi ett ljus inifrån tunneln, första expeditionen hade klarat sig helskinnade, det var nu dags för oss att entra den undre världen. Jag började med att klättra ner för en stege till båten som låg o flöt i vattnet ca 2 meter nedanför fundamentet där vi hade basen och där vi pumpat upp båtarna, sedan kom Ilbrutto som tog plats i fören. Med lånad gummibåt är man lite extra försiktig, man vill ju inte stöta i något och på så vis få punka, därför tog vi det försiktigt, åtminstone tills vi kom utom synhåll. 😉

 

Foto: Ilbrutto

Väl i vattnet paddlade vi de 50 meterna fram till grottans öppning där nästa hinder väntade, ett högt galler spärrade vägen för allmänheten. ”Som tur är tillhörde inte vi allmänheten”, därför klättrade vi snabbt över, båtarna fick man bära med sig. Det var osmidigt att förflytta sig mellan båten och det skitiga gallret, det var vid detta momentet den ena båten punkterades…

Sedan väntade en fantastisk båttur allt medan vi ljudlöst färdades ca 1300 meter i totalt mörker… De första 50-100 meterna satt fladdermöss i taket men längre in fanns intet tecken på liv. Ljuset från pannlamporna reflekterades i vattnet och skapade fantastiska ljusspel i grottans tak. Plötsligt kom vi fram till en 4-vägskorsning men valde att fortsätta rakt fram, vi hade nu kanske 300 meter kvar till slutmålet. Hade man haft tiden då hade jag gärna utforskat hela tunnelsystemet.

Eftersom vi visste på ett ungefär vad vi letade efter fann vi burken utan större problem (det finns inte så många platser där inne att gömma en burk på), det var Ilbrutto som la vantarna på loggboken och signerade våra namn. Dags att paddla tillbaka, eftersom vi nu färdades nedströms behövde man inte ta lika många paddeltag, mer tid kunde därför läggas på att se sig om och undersöka de karja väggarna.

När vi närmade oss mynningen hade det börjat skymma, jag fick se att de bevingade vännerna som då vi paddlade in satt så fint i taket, de var nu ute och luftade vingarna. Fladdermössen höll sig dock på behörigt avstånd från oss och eftersom grottan var stor fanns det gott om plats för oss alla.

Så småningom såg vi ljuset i tunneln, och när vi kom tillräckligt nära för att höra de andra som väntade på oss då fick vi veta att Jossan hade trillat i vattnet. Båten hade vält då hon och Falkz skulle ta en liten tur i grottans mynning, det hade som sagt slutat i ett ofrivilligt bad men som tur var hade de torra extra kläder med sig…

 

Stort tack till McB and CyberJunkie som skapat denna cache och gett oss möjligheten att få uppleva ett sådant äventyr!

 

 


One response to “Besök i Underjorden #1

  • Valstad

    WOW det lät ju så spännande och häftigt men det får nog bli i varmare väder i så fall. Men alltid kul att ha något att se fram emot. // U+L Lena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: