En nykomling på TOP 5 listan

På dagens cachingtur blev jag attackerad av hundratals småkryp, jag har aldrig sett sådana insekter tidigare, de verkade inte bitas så jag var mest besvärad av obehaget att ha dem krypandes över hela mig. Fick senare veta att de visst bits och lever av att suga blod…

 

Älgfluga, hjortfluga eller älglus

De ser ut som en blandning av fästing, spindel och fluga, de går på samma vis som krabbor, nämligen på tvären och färg / kroppsstruktur påminner om skorpion. Älgflugan attackerade mig från luften med sina vingar och kröp snabbt in i kläderna och i håret. Likt fästingar var de svåra att få grepp om, men när jag väl fick tag på en och mosade dem mellan tumme pekfinger så flög de glatt vidare när jag släppte greppet o trodde att de dött.

Som sagt jag har aldrig sett ett liknande djur tidigare och de fanns i hela skogen, ni som cachat i blåbärsskogen om sommaren har säkert stört er på flugorna men detta var snäppet värre för flugor kan man vifta bort, dessa landade på en och kröp in i kläderna…

När jag kom tillbak till bilen och tog av mig jackan så kröp det runt sådana kryp på insidan av jackan, hemma när jag tog av mig T-shirten för att hoppa in i duschen ja då hade de krupit in på bara kroppen. Som sagt riktigt äckliga djur.

Jag var tvungen att Googla på dem och fann snart den lilla parasiten, så här står det i Wikipedia…

Älgflugahjortfluga eller älglus (Lipoptena cervi) är en art av lusflugor (familjen Hippoboscidae). Flugan är en blodsugande parasit som främst lever på stora hjortdjur såsom älghjort och rådjur, men kan också förekomma på hästar.

Vuxna älgflugor är vanligen 5 till 7 millimeter långa. Arten är relativt ny i den nordiska faunan. De vuxna insekterna börjar söka värddjur efter kläckningen i augusti-oktober. Den till kroppsformen platta flugan landar på sitt värddjur och bryter av sina vingar för att leva resten av sitt liv på värddjuret. Därefter kryper den in i pälsen och suger blod. Den släpper sina larver till marken och dessa blir flugor på hösten. Den kan lätt ta miste på sina värddjur och människor, som även kan bli bitna, men den kan inte använda människoblod för sin utveckling. Flugorna tros inte bära med sig några farliga virussjukdomar; dock kan betten ge klåda och svullnad, och flugorna kan vara bärare av bakterienBartonella schoenbuchensis, som kan ge upphov till hudinfektioner, även hos människor.

Älgflugan är svår att bli kvitt när den väl landat eftersom den är både flat, tjockhudad och försedd med rejäla klor på sina fötter som den kan hålla sig fast med. Den kilar snabbt in under kläderna och gömmer sig, och den är nästan omöjlig att slå ihjäl med handen. Hamnar den i håret kan det krävas en kam för att få bort den.

Ja som ni förstår så kvalar Älgflugan lätt in på min TOP 5 listan över de mest obehagliga insekter vi har i Sverige…

 


4 responses to “En nykomling på TOP 5 listan

 • Bottnaryd och Getaryggar « Caching adventures

  […] Under hela denna vandringen blev jag attackerad av en slags insekter, har inte sett sådana tidigare, än mindre blivit invaderad av dem. Det visade sig vara blodsugande Älgflugor och jag skrev om dem i mitt förra inlägg… […]

 • linsrille

  Bli inte förvånad om det kryper ner en älgfluga på halsen när du minst anar det nån dag efteråt även om du duschat. De är fenomenala på att gömma sig även i kortklippt hår.

 • ankarcrona

  När jag senare på kvällen kom in på ICA kände jag att något kröp längs halsen, som en ren reflex nöp jag tag om flugan och slängde in den bland bananerna på frukt o grönt avdelningen. Om den Älgflugan skall överleva får han tänka om och bli vegetarian…

  Efter den incidenten har det varit lugnt, men jag har undvikit att ta på mig den jackan jag hade igår… 😉

 • Emelie

  Såg detta äckliga krypet på min hund för ca 10min sedan och blev rädd att det var en fästing. Jag har väldigt ont av sånt så försökte lätt ta bort den från pälsen med en pinne. Men den kröp (som du säger) som en krabba och försvann snabbt in i pälsen. Jag är väldigt tacksam över att du skrev och berättade vad det var för någonting! 🙂 haha men nu känns det som om det kryper över hela mig! Tack tack 🙂 Med vänlig hälsning, Emelie 15.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: