Nu reder vi ut begreppen…

Många äventyrare har kommit ut ur garderoben i sommar och ägnar nu sina vardagskvällar åt att leta plastburkar, 🙂 för att hjälpa dig på vägen tänkte jag dela med mig av några grundläggande tips.

Ju fler burkar du hittar desto lättare blir det att hitta nästa burk. Det roliga är dock överraskningen att hitta en geocache som gömts på ett sätt man inte tidigare stött på…

Nyligen försökte ett par nybörjare ge sig på en av mina svåraste cacher med en DNF (Did Not Find) logg till följd. Förmodligen var de helt ovetandes om att den var svår, och även helt ovetandes om att koordinaterna inte ledde till burken… För att du skall slippa hamna i samma sits när du väljer ut vilka burkar du skall ge dig på tänkte jag ge dig några grundläggande tips…

D/T -rating ( Difficult: 2.5 out of 5    Terrain:3.5 out of 5 )

Dessa två faktorer klassas på en 5 gradig skala, där 1 står för lätt och 5 står för svårt. En 5a i svårighet kan innebära att man behöver någon form av hjälpmedel eller verktyg för att komma åt cachen. Verktyget kan exempelvis vara en stav med en magnet en gripklo eller annat… En 1/1 däremot är mycket lätt att hitta och det är normalt asfalt hela vägen fram till cachen.

Difficult -Svårighet

Med svårighet menar man hur svårt det är att hitta burken, alltså hur väl den är gömd. Den kan oxå markera i de fall cachen är en myst (som jag skriver om längre ner) hur svårt det är att lösa gåtan… När man kommer upp i tre stjärnor eller mer kan man få räkna med att besöka platsen flera gånger innan den hittas…

Terrain -Terräng

Precis oms det låter talar Terrängskalan om hur svårt det är att ta sig till platsen. Normalt utgår man från hur svår terräng det är från den plats där man parkerar bilen till slutgömman. Om terrängen visar på 5 så krävs förmodligen någon form av verktyg, kan vara stege eller tom klätterutrustning.

En geocache där man lätt tar sig till koordinaterna men som ändå har hög T-rating kan exempelvis innebära att cachen sitter uppe i ett träd. Om terrängen fram till cachen är svår framkomlig då är det svårare att avgöra om D/T avser slutplaceringen eller vandringen dit… (Vill dock påstå att man relativt snabbt får en fingerkänsla för vad som avses)

Cachetyper

Jag vill även skriva lite om de vanligaste cachetyperna, för när du sitter hemma vid datorn och väljer ut vilka cacher du skall besöka är det avgörande att du vet vad de olika cachetyperna innebär…

Traditionell (även kallad ”Tradd” i cachingsammanhang.)

Traditional Cache Caching Camp #1 – Find Gollums way

Symbolen burk med grönt lock står för ”Traditional Cache”. Detta är den vanligaste cachetypen , här pekar koordinaterna alltid på burken. Koordinaterna ger doock ingen information om cachen sitter högt upp eller på marknivå. (För den typen av info får du snegla på D/T ratingen som jag skrev om tidigare)

Unknown cache

Unknown CacheJJK11-20 PangPang

Cache som utmärks med ett frågetecken kallas i Sverige för mystery eller i folkmun för myst (groundspeak kallar den för Unknown Cache), den här cachetypen har sällan koordinater som leder rakt på burken. Oftast innebär mysten att man måste lösa en rebus, gåta eller matematsik uppgift eller något annat för att räkna eller lista ut vilka koordinater som leder till burken. Burken är dock alltid placerad inom 3 km från symbolens placering.

Den som skapar en myst har fria händer, visst det finns regler som jag inte går in på här men generellt så är det bara fantasin som begränsar den som vill skapa en bra myst.

Om du planerar att logga en myst, speciellt om du är nybörjare, rekommenderar jag att du tittar på mysten i datorn först och noga läser igenom cachebeskrivningen inan du ger dig på den.

Det är surt att göra som jag gjorde vid ett tillfälle i vintras: Jag åkte på en FTF-jakt det var sent och jag skulle precis gå o lägga mig när mailet kom. Snabbt som ögat drog jag på mig kläder och sprang ut till bilen, när jag en stund senare kom fram till cachens koordinater fick jag se att det var en myst och att koordinaterna inte ledde till gömman. Den gången lyckades jag lösa mysten i min telefon i bilen så det gick bra, men hade cachen varit svårare, då hade jag gått bet på denna…

Multi-cache

Multi-cacheCaching Camp #30 – Stone or stoned

En multicache känns igen på symbolen två boxar med gult lock. Multi som den kallas innebär att man skall ta sig till startkoordinaterna, där finner man antingen en ny uppsättning koordinater eller en siffra som man sedan sätter in i en beräkning för att få fram nya koordinater… Det finns många varianter på detta men kontentan är att man vid det första steget får vad som behövs för att få fram koordinaterna till nästa steg och nästa och nästa osv…

En Multi kan bestå av två eller fler steg, jag skulle nog våga påstå att det vanligaste är 3-5 steg…

Slutligen

Till sist vill jag be dig att inte göra några dåraktiga handlingar, vi räknas fortfarande som männsiskor och går under Sveriges rikes lag. Tänk på att respektera folk i din omgivning när du cachar. Innebär det att du stör allmänheten när du bökar runt, välj då att komma tillbaka vid ett senare tillfälle. Tag inte sönder föremål när du letar efter din cache, det finns inga sådana cacher där det behövs.

Jag har nyligen besökt två cacher som är riktigt svåra att hitta, bägge cacherna har jag besökt vid flera tillfällen och vid varje besök så har älgtornet i det ena fallet och informationstavlan i det andra varit mer o mer nedmonterade (läs förstörda). Cachare har alltså slitit loss brädor för att hitta cachen vilket är mycket tråkigt att se och knappast ger gott rykte till vår hobby.

Som sagt, försök att cacha med huvudet, detta är en lek (fast på allvar) 😉


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: